Over Partners in Telecom

Nieuws

De standaardbeveiliging van Android schiet flink tekort bij het tegenhouden van malafide apps en phishing. De Consumentenbond adviseert Android-gebruikers om een betaalde virusscanner te gebruiken.

 

De Consumentenbond onderzocht 21 beveiligingsapps voor Android. Het gaat om zowel gratis als betaalde apps, met abonnementsprijzen variërend van 7 tot 40 euro per jaar.

 

De werking van die apps werd vergeleken met de ingebouwde beveiliging van Google zelf, Play Protect en Safe Browsing. Play Protect belooft Android-apparaten automatisch te scannen op onveilige apps.

Om slechte dekking en problemen met de verbinding te voorkomen, zou Apple de eerste iPhone met 5G-verbinding pas op zijn vroegst in 2020 willen uitbrengen, zeggen anonieme ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Apple zou zijn iPhone met 5G-mogelijkheden misschien pas een jaar na de introductie van 5G willen uitbrengen, meldt Bloomberg. In sommige landen wordt een uitrol van 5G in 2019 beloofd, in Nederland komt 5G vermoedelijk pas in 2020 voor het eerst beschikbaar. Benodigde frequenties voor 5G worden in Nederland in 2019 pas geveild onder telecomproviders.

Op internet gaat een e-mail rond die zogenaamd door telefoonprovider Vodafone is gestuurd. Meerdere mensen hebben melding gemaakt van phishingberichten, waarin staat dat gebruikers die last hebben gehad van storingen door kunnen klikken voor een tegemoetkoming.

 

Vodafone adviseert vandaag vooral niet te klikken.Volgens Vodafone is de mail verstuurd in navolging van de storing die gisteren gebruikers van de provider trof. Het bedrijf adviseert klanten om de afzender van de email te blokkeren en het bericht te verwijderen. Ook wijst de provider erop dat mensen niet op de e-mail moeten reageren.

Incidenten van cybercriminaliteit stijgen in Nederland. Ook neemt fraude via WhatsApp dit jaar fors toe. Vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) wapent zich onvoldoende tegen computercriminaliteit.

 

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid.

 

Gevallen van cybercriminaliteit blijven groeien in Nederland. Zo werden Nederlanders in 2017 voor het eerst vaker slachtoffer van cybercriminaliteit dan van diefstal.

 

Afgelopen jaar zei bijna 12 procent van de Nederlanders slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit, een lichte stijging ten opzichte van 2016.

Er gaat een virus rond dat zich voordoet als een update voor Adobe Flash. Dat infecteert gebruikers met malware om cryptomunten te delven.

 

Dat zegt beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. Het bedrijf ontdekte het virus, dat al sinds augustus rond zou gaan.

 

Het virus doet zich voor als een update voor Adobe Flash. Opvallend is dat het virus ook daadwerkelijk de Flash Player updatet.

 

Ondertussen wordt echter ook een virus genaamd XMRig geïnstalleerd. Dat misbruikt de computerkracht van het slachtoffer om de cryptovaluta Monero te delven.

Ron Holterman
Ron Holterman
Op de Servicedesk proberen wij alles direct af te handelen. Soms moeten wij doorschakelen naar een provider of partner, maar ook dan doen wij er alles aan om het zo goed én zo snel mogelijk af te handelen.
Ron Holterman
Ron Holterman
Op de Servicedesk proberen wij alles direct af te handelen. Soms moeten wij doorschakelen naar een provider of partner, maar ook dan doen wij er alles aan om het zo goed én zo snel mogelijk af te handelen.